Så blev det marts, og jeg venter utålmodigt på at kolonihavesæsonen starter. For at fordrive tiden, er jeg begyndt at forspire blomster og grøntsager, så jeg er klar når varmen og lyset udenfor kommer. Min lejlighed er 87 m2 og har skråvægge, så den får endnu ikke lys nok, til at spirene kan klare sig i vindueskarmen. Derfor må jeg ty til andre løsninger. I år prøver jeg for første gang at forspire i cellebakker med plantelys. Det var vigtigt for mig, at det ikke tog for meget plads i den lille lejlighed, så her får I en guide til et lille “væksthus” som passer godt når pladsen er trang.

Opbevaring

Der er ikke plads i vindueskarmene, hverken til cellebakkerne eller til at ophænge plantelyset. Men så er det heldigt at IKEA har en lille billig stålreol! Jeg har købt den inklusiv det lille plastikovertræk, som er smart til at holde på fugten i starten og skærmer lidt for duften af jord. Jeg har linket til den her: Stålreol fra IKEA

Billede fra IKEA

Plantelys/grolys

Skal du have succes med de små spirer, så skal du bruge lysskinner som er beregnet dertil. Der findes rigtig mange variationer af plantelys, og det kan være en jungle at finde de rigtige. Vi har et lille setup, så vi kan nøjes med disse skinner fra Planta.

Jeg købte:
2 x plantelys
1 x strømforsyning

Vigtig note!
Jeg opdagede at strømforsyningens to ledninger ikke var lange nok til at nå begge skinner i den lille reol. Så hvis du ikke kender en hjælpsom svagstrømsingeniør (som gerne klipper ledningerne over og lodder ekstra ledning på), så vil jeg anbefale at købe to strømforsyninger: Link til to enkelt-strømforsygninger.

Jeg kan også anbefale at man køber et analogt lysur/lystimer som automaktisk tænder og slukker lyset. Det anbefales at spirerne får 18 timers lys, så vores er tændt fra kl. 04.00 til 22.00. Med et lysur slipper vi for at stå op om natten og tænde/slukke lyset. Jeg har linket til et ur her fra Jem&Fix.

Billede fra Planta.dk

Spirebakker/cellebakker

Med målene fra den lille reol, kunne jeg gå på jagt efter spirebakker som ville passe dertil. Jeg gik i Plantorama og fandt nogle fra Nelson Garden som passede, men jeg kan simpelthen ikke finde et link på Plantoramas webshop. Plantorama har også lavet en brugbar guide til forspiring som du kan læse her.

Kridtvejs Planter har spirebakkerne som passer til reolen på deres webshop her. Spirebakken er nem fordi du kan vande under cellerne og senere hen kan “stikke” hver celle ud via hullet i bunden.

Billede fra Kridtvejs Planter

Sådan gør du

Når du har din reol, dine plantelys og dine spirebakker, så er det blot at samle reolen, tape lysskinnerne op på undersiden af hylderne (jeg har bare brugt helt almindeligt gavetape, og meget af det, for at holde skinnerne på plads), og fylde dine spirebakker med spire/priklejord og frø.

Sådan ser det ud halvanden uge efter vi startede projektet. Vi har sprøjtet jorden våd med en forstøver indtil spirerne kom godt op af jorden, derefter er vi begyndt at vande nedenunder i bakken, så vandet trækker op i cellerne nedefra.

Held og lykke med dit forspringsprojekt!

Log ind

Registrer

Gendan kodeord

Tilføj venligst dit brugernavn og din emailadresse. Du vil modtage et link til gendannelse af dit kodeord via email.